Zeeschildpadden in Galibi! - Reisverslag uit Galibi, Suriname van basvangestel - WaarBenJij.nu Zeeschildpadden in Galibi! - Reisverslag uit Galibi, Suriname van basvangestel - WaarBenJij.nu

Zeeschildpadden in Galibi!

Door: Bas van Gestel

Blijf op de hoogte en volg

24 April 2006 | Suriname, Galibi

23 april 2006
Paramaribo - Galibi
kijk ook op www.kosindo.com

Hallo,

Afgelopen dagen een trip gemaakt naar de noord-oost kust van Suriname: Galibi. Daar is op dit moment het seizoen voor de zeeschildpadden. Enorme schildpadden komen savonds en snachts op het strand om daar zo'n 100 eieren in een keer te leggen. Enorm indrukwekkend om te zien. De eerste avond was het mooist, 8 schildpadden gezien van 150 -200 kg: de groene zeeschildpad.

Het spoor dat ze achterlaten in het zand lijkt op dat van een hele brede band van een tractor. De nesten graven ze aan de bovenkant van het strand iets voor de boomgrens. Eerst graven ze een soort pan om vervolgens een gat van 20 bij 20 cm te graven met hun achterpoten van 50 -100 cm diep. In 10 tot 15 min legt zo'n schildpad meer dan 100 eieren die lijken op pingpong balletjes.
Helaas wordt bijna 100% van de eieren gestroopt door de indianen om vooral verkocht te worden op de markt in frans guyana waar er veel geld voor wordt neergelegd. De schildpadden zijn dan ook een bedreigd diersoort, ookal is het strand een natuurreservaat en wordt er gesurveilleerd door Stichting natuur Suriname.

Galibi zelf bestaat uit twee indianendorpjes iets voor de monding van de Marrowijne rivier.
Het dorp ligt op wit "strandzand" en de huisjes staan vrij ver van elkaar. Het is er heel rustig en het lijkt alsof er onderling nauwelijks gesproken wordt? Er staat bijna altijd een koele wind, daarom is het er niet zo warm als in Paramaribo.

Deze week nog relaxen in Paramaribo, inkopen doen, naar de fysio: heb weer last van rug en nek en dan volgende week maandag weer het binnenland in zien te komen?

Bas

• 29 April 2006 - 15:02

Ome Rob:

Hallo Bas
    Ik was sinds enige tijd weer op de familie webside en heb je log bekeken.
    Tof dat het goed met je gaat jongen (van Lex hoor ik zo het een en ander)
    Volgens mij heb ik je vergeten te feliciteren met je verjaardag bij deze dus en vooruit voor het vogende jaar ook alvast dan hebben we dat ook weer gehad en was ik er eens optijd bij.
    Bas het ga je goed.
    Groeten van Ome Rob