Bas weegt 82 kg!

Door: Bas van Gestel

Blijf op de hoogte en volg

12 April 2006 | Suriname, Paramaribo

12 april 2006
kijk ook op www.kosindo.com

Daar ben ik weer!
Het is reeds weer dag 3 in Paramaribo en het bevalt goed.
In dit bericht het nieuws van de afgelopen weken!
Ik heb zoveel meegemaakt en ben alweer zoveel vergeten dat ik niet weet waar ik moet beginnen? Ik houd namelijk geen dagboek bij, daar ben ik te lui voor. Ik begin maar even over het werk op de school, dat is namelijk mijn hoofdbezigheid in Kajana.
Ik heb nu zo'n twee maanden ervaring opgedaan in het basisonderwijs en ik moet zeggen dat het erg zwaar en moeilijk is. Veel moeilijker dan het voortgezet onderwijs. Je zit dag in dag uit met dezelfde kinderen in hetzelfde klaslokaal en ik ben helemaal alleen verantwoordelijk voor de vooruitgang van de groep. Maar ik vind het nog wel steeds leuk om te doen en elke dag is weer een uitdaging. Vooral in het vertellen en voorlezen van verhalen wordt ik steeds beter, al zeg ik het zelf.

Ik geef dus les aan klas 3 (11 leerlingen) en klas 4 (9 leerlingen) (groep 5 en 6 in NL) De leeftijd varieerd geloof ik van 9 t/m 13 jaar.

Na schooltijd om 13 uur is het altijd even relaxen, maar toch neem ik vaak geen echte siesta. Moet ik eigenlijk wel doen, want het warme weer zorgt wel soms voor vermoeidheid. Alleen als je wakker wordt na een middagdutje heb je een heel zwaar duf gevoel in je hoofd en duurt het een half uur voordat je weer een beetje wakker bent!

Wat doe ik eigenlijk in mijn vrije tijd?? Tja, heel veel kletsen met veel verschillende mensen. Mijn "beste vriend" in Kajana is wel Opi Jan (Opi staat voor oppasser van de gezondheid van de mensen in de dorpen) Hij is de broeder van de medische zending en is de dokter voor het gebied.
Hij heeft nu ook vakantie en zit ook in Paramaribo. Ik heb hem vandaag nog ontmoet en vrijdag en zaterdag gaan we stappen!

Verder moeten er natuurlijk regelmatig kleren gewassen worden, soms doe ik het zelf en soms laat ik het anderen doen.

In het schoonhouden van mijn huis ben ik zoals altijd geen ster, maar echt vies wordt het niet, ik slaap er alleen maar en doe mijn schoenen uit als ik naar binnen ga. Een paar keer per week het stof opvegen en het is weer schoon genoeg!

Ik heb al een paar keer mijn vishengel in de rivier gegooid en wat djogu's gevangen. Kleine visjes die wel lekker smaken.

Elke woensdagavond een literfles bier met Opi Jan drinken om de mid-week break te houden. En ook op vrijdag en zaterdagavond worden de nodige Djogo's (ltr flessen bier) weggezet bij Meo: de lokale bar/dancing waar de heupen weer losgegooid worden. Ze zijn echt van elastiek hier.

Verder gaat het met het leren van de Sarramacaanse taal best aardig. Ik kan ook gesprekken voeren met mensen die geen woord nederlands spreken. Dat vind ik meestal de gaafste gesprekken omdat ik er heel veel van leer.

Okay hier laat ik het weer even bij!
groet,
Bas

• 12 April 2006 - 21:15

RGI:

Hee Bas, het is geweldig te lezen dat alles ok gaat. Ik heb begrepen dat Johan jou binnenkort gaat bezoeken. Helemaal top!
    Het is rillen hier in NL ipv chillen. Wat een baggerland qua klimaat. Michael en ik benijden je. Hoe staat het met het monitorsysteem daar? Valt er wat te crowed-managen? Of iets in NAT??

Morgen Keniadag op Hofstad. Jambo!

Groetjes, vanuit O, o, Den Haag

• 12 April 2006 - 21:37

Helene:

Hai Bas,
    Goed te lezen dat het okee met je gaat! Hier wordt het geloof ik nooit meer zomer maar gaat de winter dadelijk gewoon over in de herfst! Geniet dus maar van het zonnetje daar. Groeten, Helene

• 13 April 2006 - 08:37

Toine:

Ha Bas,
    82 kilo????? Val je af van dat bier daar? Stuur dan maar eens een kratje op!

• 13 April 2006 - 13:01

Ilonka:

Hardstikke leuk, die berichten uit het verre Suriname. Zijn er daar nog leuke vrouwen! Je zit er goed uit.
    Wat is dat met dat gevilde beest! Is dat je avondmaal.
    groetjes uit het koude nederland.

• 13 April 2006 - 14:47

Noor:

He Bas! Wat gaaf zeg, klinkt echt super! Hier is het nog koud en nat... maar ik heb een kamer in amsterdam gevonden (bij het scheepvaartmuseum) en loop stage bij TweeVandaag. Ik vermaak me dus ook wel! Groetjes!

• 14 April 2006 - 06:31

Lieke:

Hoi Bas(je),je wordt zichtbaar smaller jongen en je gaat zelfs een beetje op je vader lijken en ik weet niet of dat nou wel de bedoeling is van je afvalprogramma....

Alle gekheid op een stokje...Dank weer voor je verhaal en petje af zoals je er in staat en alles maar gewoon doet met ongetwijfeld heel veel improvisatie. Een siësta houden kan ook in 5 minuten en dan ben je minder duf; probeer maar eens uit. Zo te lezen is het goed toeven daar! Tot de volgende keer,paas-groetjes uit Bels.

• 15 April 2006 - 11:40

Elleke:

Hoi Bas,
    Je hebt je plek wel gevonden, zo te lezen. Mooi om te lezen en te zien dat het je goed gaat. Dag, ook de groeten van die verwende oud-leerlingen van je!

• 20 April 2006 - 09:15

Michele:

Leuk weer wat te horen.goed van je 82 kilo,ziet er wel wat slapjes uit die spieren.
    Kan je niet even wat trek en drukwerk tussendoor doen? Word je goddelijk.

• 26 April 2006 - 14:14

Tante Sjaan:

hallo Bas Niet te mager worden he want denk aan de erfenis.....als je wilt weten hoe het daarmee staat kijk dan op www.drukkerijokz.nl Is daar trouwens niet een of ander projektje voor mij te doen? Mag er echter niet te heet zijn, kan ik niet tegen. veel succes verder en ook groetjes van ome pieter